Let op! Bevat schokkende foto’s.

“Is dat een wilde schildpad?”

Zo luidde de vraag van een medewachtende bij de dierenarts toen wij een waterschildpad kwamen ophalen. “Nee,” zei onze vrijwilliger, “die hebben wij niet in Nederland. Elke schildpad die je ziet in onze natuur is helaas gedumpt.”

Zo ook een prachtige geelbuik die door een oplettende passant naar onze opvang was gebracht. Hij had het arme beestje op de weg gevonden in Boskoop, overreden maar nog levend, zijn schild aan stukken en zelfs een deel ervan missend. De schade was zo hevig dat je zo de binnenkant kon inkijken en zag hoe het lichaam aan het vechten was om in leven te blijven.
Helaas konden wij niks meer doen behalve het diertje uit zijn lijden laten
verlossen. Want lijden, dat was het. Al voordat de schildpad overreden werd was deze aan het lijden door een langzame hongerdood. En nu kwam er dan een uiterst pijnlijk einde aan een paar tiental jaar leven. Dit had hem bespaard kunnen blijven.

De roodwangschildpad hier op de eerste foto had meer geluk. Hij kwam intact bij ons binnen vanuit Hoogmade en was niet al te mager. Hij gaat door naar de Schildpaddenopvang in Harkema voor verdere verzorging.

Zie je een schildpad in de natuur? Probeer hem op te vangen en bel je lokale dierenambulance!Heb je een schildpad waar je niet meer voor kan zorgen? Neem contact op met een dierenhulporganisatie, dan kan er samen naar een oplossing gezocht worden. Dumpen of “loslaten” is nooit het antwoord!