Algemeen
Nee, je hoeft niet te betalen wanneer je een melding maakt over een gewond, gevonden of overleden dier wat niet van jou is en de eigenaar onbekend is.
Ja, wanneer wij jouw huisdier hebben opgehaald dan zijn er ritkosten verschuldigd ( zie tarievenlijst). Daarom is het ook belangrijk om je dier te chippen en goed te registreren. Wanneer we een eigenaar ter plekke kunnen bereiken en wij uw huisdier niet mee hoeven nemen, zullen er géén ritkosten berekend worden.
Nee, wanneer we een ongechipte of niet goed geregistreerde kat in goede gezondheid aantreffen zal deze eerst een zogenaamd belbandje om krijgen.
Hierop staat het verzoek aan de eigenaar om contact met ons op te nemen. Neemt de eigenaar geen contact op en loopt het dier na een aantal dagen nog met een bandje om, dan halen wij deze alsnog op.
Andere huisdieren zoals loslopende honden zonder geregistreerde chip, konijnen, vogels, etc. worden wel meegenomen.
U kunt uw donatie overmaken naar NL68 RABO 0148 9516 43 t.n.v. Stichting Dierenambulance Alphen ad Rijn o.v.v. donatie.
Huisdieren
Is de kat gewond? Neem dan altijd direct contact op met de dierenambulance.
Maakt u zich zorgen omdat de kat verzwakt is of verdwaald lijkt? Het is mogelijk dat wij een chip-check komen doen om zo hopelijk de eigenaar te achterhalen. Neem contact op om te overleggen wat er mogelijk is.
Wij mogen geen gezonde katten van straat af halen. Als een kat niet gechipt is, kan hij een belbandje om krijgen. Als hij dan bij zijn eigenaar thuis komt, zal deze dit zien en leest dan de vraag om ons te bellen. Als een kat na 3 dagen nog steeds het bandje om heeft, mogen wij aannemen dat hij of zij niet thuis is geweest en komen wij de kat alsnog ophalen.
Wat u zelf zou kunnen doen is een foto van de kat maken en in lokale whatsapp/facebook groepen delen. Ook kunt u op Amivedi kijken of de kat vermist word.
Probeer als eerste de hond aan te lijnen met een riem of een touw. Zo voorkomen we dat de hond verder gaat dwalen of er een ongeluk gebeurd. Ga niet achter een hond aanrennen, vaak raakt de hond dan alleen maar meer in paniek en lukt het zeker niet om hem te pakken.
Kijk rond of er mensen aan het zoeken zijn, bent u bij huizen in de buurt, bel dan aan om te vragen of zij de hond misschien kennen. Vaak is op deze manier een eigenaar al vlot gevonden.
Lukt dit niet, neem dan contact met ons op, dan komen wij om de chip uit te lezen.
Als u niet weet of het dier wellicht giftig is, blijf er dan af, probeer er iets overheen te zetten maar let op uw eigen veiligheid. Bel de dierenambulance.
Wij halen overleden huisdieren altijd op en proberen te achterhalen wie de eigenaar is, zodat deze de mogelijkheid krijgt om afscheid te kunnen nemen.
Ligt het overleden dier op de weg, willen we u vragen hem op een veilige plek neer te leggen zodat het beestje niet (nogmaals) aangereden word.
Ik heb voor mijn eigen huisdier een dierenarts nodig maar mijn eigen dierenarts is gesloten, wat nu?
Als u naar uw eigen dierenarts belt, krijgt u een bandje te horen waarmee wordt aangegeven welke dierenarts dienst heeft. In de meeste gevallen is dit de spoedkliniek in Rijswijk. U zou ook zelf contact op kunnen nemen met een spoedkliniek.
Spoedkliniek Anicura Rijswijk: 085 – 483 13 00
Spoedkliniek Evidensia Den Haag: 070 – 206 09 00
Spoedkliniek Evidensia Nieuwegein: 030 – 202 70 70
Bent u niet zelf in de gelegenheid om met eigen transport naar een dierenarts toe te gaan, kunt u tegen vergoeding gebruik maken van een taxirit van ons als dierenambulance. Neem hiervoor contact op met ons.
In het wild levende dieren
Ziet u een verwonding? Of is de vogel door een kat gepakt? Vang de vogel op in een doosje met luchtgaten en neem contact op met de dierenambulance.
Is de vogel versuft, bijvoorbeeld doordat hij tegen een raam gevlogen is? Zet hem in een doosje in het donker en kijk na een uurtje opnieuw. De kans is groot dat hij dan zo weer weg vliegt! Gaat het nog niet goed met de vogel, neem dan contact op.
Heeft u een verzwakte vogel gevonden waarvan niet bekend is wat er gebeurd is, neem dan contact op voor overleg of de vogel opgehaald kan worden.
Kijk eerst of het vogeltje gewond is, als dit zo is neem dan contact met ons op. Wij komen het vogeltje ophalen en gaan ermee naar de dierenarts.
Wanneer het vogeltje door een kat gepakt is, ook al zijn er geen zichtbare verwondingen, neem dan altijd contact opnemen met ons.
Is er geen verwonding, maar is het vogeltje nog zo jong dat hij nog geen goed verenpak heeft? Dan zal hij waarschijnlijk uit het nest zijn gevallen. Kijk of u de ouders in de buurt ziet en of u het nest kan vinden. Probeer dan het jonge vogeltje terug te plaatsen in het nest. Ouders vliegen de hele dag af en aan, maar zijn niet continue aanwezig. Zijn er al langere tijd geen ouders, dan kan u contact met ons opnemen.
Vang het vogeltje op in een doosje of een bakje, zo donker mogelijk voor minder stress. Geef geen eten of drinken, ook geen druppeltje water, hierin kan een jonge vogel gemakkelijk stikken!
Heeft het vogeltje dat u gevonden heeft al redelijk goeie veren, maar nog niet kan vliegen? Dit is dan waarschijnlijk een uitvlieger. Vogels kunnen niet direct kunnen vliegen nadat ze uit het nest komen. Dit kan zelfs een paar dagen duren! De puber vogeltjes huppen dan over de grond en worden nog door hun ouders geholpen. U kunt de vogels helpen door hen te ontzien van gevaren, bijvoorbeeld de kat even binnen houden of als het jong langs een weg zit, hem op te pakken en een paar meter te verplaatsen, bijvoorbeeld naar wat bosjes of een heg.
Jonge eendjes, pulletjes, meerkoetjes, gansjes etc. zijn altijd samen met ouders. Zijn deze er niet bij, probeer het jong dan te vangen, in een doosje te doen en neem contact op met de dierenambulance.
In tegenstelling tot andere watervogels laten zwanenouders hun jongen nog wel eens alleen.
Dat is normaal, maar mag niet langer dan 24 uur duren. Laat het jong met rust en houdt het in de gaten. Zijn de ouders na een dag nog niet gesignaleerd of wordt het aangevallen door andere zwanen? Neem dan contact met ons op!
Hazen verspreiden hun jongen over het veld. Ondanks dat u nu geen ouders ziet, weten zij heel goed waar de jongen zijn. Moeder hazen komen regelmatig langs hun jongen voor de zorg die zij nodig hebben.
Is er een overleden haas gevonden waar de jongen mogelijk van zijn, neem dan contact op om te overleggen.
Ziet u een baby haasje wat gewond is, neem het dan mee en neem contact op met de dierenambulance.
Duiven met ring hebben een eigenaar. Wij proberen altijd de eigenaar te vinden aan de hand van het nummer op de ring. Vang de duif eventueel op in een doosje en neem contact op zodat wij de duif kunnen ophalen.
Als eerste: kijk uit voor uw eigen veiligheid, roofvogels hebben vaak scherpe klauwen en snavels. U kunt proberen een doos of een mand over de vogel heen te zetten.
Neem contact op zodat wij de vogel veilig kunnen komen ophalen.
Als u bij daglicht een egel vind, is er sowieso iets mis en kan u ons bellen zodat we de egel komen ophalen. Bij schemer of in de avond/nacht zijn egels actief. U hoeft zich pas zorgen te maken als hij gewond is of als het een baby egel is waar geen ouders bij zijn.
Ligt het dier binnen de bebouwde kom en goed in het zicht? Dan halen we het op. Zelf kunt u overleden dieren ook oppakken m.b.v, een plastic zak en deze in de vuilcontainer doen.
In het geval van heersende vogelgriep en botulisme neemt u dan eerst contact met ons op om te overleggen.