Zwanenvangst bij Mplus

Mplus3Daar waren ze dan: 10 zwanen waren De Hoorn overgestoken, hadden een verkeerschaos veroorzaakt, en waren geland in de mooie vijver voor marketingadviesbureau MPLUS. Het leek zo mooi, er was echter te weinig eten in zo’n pronkvijver met fonteinen. Vader, moeder en 8 kinderen wilden er daarom weer uit maar dat ging niet. De betonnen rand was door de langdurige droogte te hoog en een aanloop nemen kon niet. Daarom belden de werknemers van MPLUS de dierenambulance. Of we even konden helpen?

Dag 1

 

Daar stonden Simone en Joke. De vijver was ongeveer 30 bij 40 meter. Wel iets te groot voor een zwanenhaak en stel dat je ze kan vangen waar laat je ze dan, denk….denk. Een soort trap waardoor ze er uit kunnen lopen, maar waar haal je zulke grote planken vandaan? De coördinatie, dus Cees, kwam op het idee om bij de gemeentewerf te gaan kijken. Daar gezocht en gevraagd en uiteindelijk kregen we wat pallets mee zodat we een trap konden maken. Zo, dat zag er mooi uit en nu maar hopen dat de zwanen het begrepen. Nog wel even doorgegeven dat vaderzwaan er een was van Piet Oostveen namelijk 44 PO.

Dag 2

Peter en Joke hadden dienst en toen al het normale werk op de tijdelijke dierenopvang klaar was zijn we vol verwachting naar MPLUS gereden. Maar tot onze grote verbazing was de groep gehalveerd. Pa zwaan en vier jongen waren verdwenen. Ma zwaan met ook vier jongen waren nog over. Toch vreemd zo precies gehalveerd. Maar ja, de resterende vijf moesten ook gered worden en blijkbaar had onze pallettrap niet gewerkt. Dan maar anders. Met wat brood als lokkertje was ma zo gevangen en in de auto gezet. De kinderen begrepen al snel dat wij erg gevaarlijk waren. Peter opperde het idee om het water in te gaan en ze zo richting trap te jagen. En hij wilde dat wel doen. Ik vroeg nog of hij wel een fatsoenlijke onderbroek aanhad want ja, je bent tenslotte wel het visitekaartje van de dierenambulance. Hij was fatsoenlijk en daar ging Peter het water in. Oh wat was dat afzien, met een temperatuur van 30 graden het koele water in. Echt een opoffering van Peter, zo erg dat een werknemer van MPLUS, ene Leo die ook een fatsoenlijke onderbroek had, zich bij hem voegde. Twee mannen poogden de vier jonge zwanen naar het trapje te jagen of naar de kant waar Joke wachtte met de zwanenhaak. Maar ooh wat zijn die beesten slim. Met een wiskundige precisie wisten ze alles te ontwijken, zelfs een snoekduik van Peter midden in de groep had niet het gewenste resultaat. Dus helaas de actie werd afgeblazen, moeder werd weer bij de groep gelaten, Peter ging weer in de kleren en na een koel drankje van MPLUS weer naar de opvang.

Dag 3

Na een avond overleg met Jan werd tot het volgende besloten. Jan had twee grote touwen Joke had er ook nog een. Die werden aan elkaar geknoopt en dan met de touwen de zwanen opdrijven en als ze dicht bij de kant zijn met de zwanenhaak vangen. En zo gedaan. ’s Nachts was er weer een jonge zwaan verdwenen zodat er nog maar vier gevangen hoefden te worden. Mariëlle en Joke spanden het touw over de vijver en dreven de zwanen richting Jan, die achter het reclamebord verstopt zat te wachten. En ja het lukte. De zwanen waren verrast en één werd gevangen. Nog drie te gaan. Helaas waren er drie fonteinen van ong. 1,5 meter hoog waar het touw steeds overheen gezwaaid moest worden. En zwanen zijn slim en touw wordt erg zwaar als het nat is. De truc van het verstoppen achter het reclamebord werkte op een gegeven moment niet meer en Jan is daarom over gegaan op de tijgersluipgang. Hoe vaak we het touw over de fonteinen heen en weer gezwaaid hebben weet ik niet meer maar uiteindelijk zijn dank zij de sluiptechniek van Jan alle zwanen gevangen.
Een luid applaus, een koel drankje en bewondering van MPLUS waren onze dank.
De zwanen hebben we in de Zeegerplas de vrijheid teruggeven en ze zullen, hoop ik niet snel teruggaan naar De Hoorn.

Joke Remmerswaal

 

Mplus1

Mplus2

Mplus3

Mplus4

Mplus5

Mplus6

Mplus7

Mplus8

 

{addthis off} 

 

Share on Myspace

Volg Ons

Adres

  • Hoorn 318,
    2404 HL, Alphen aan den Rijn.

Contact

Erkend/Aangesloten bij

Aequor erkend Anbi erkendFDN aangesloten

Ads by google.