Wallaby gevangen in Bleiswijk

De bewuste wallaby
Bijna verslikte Ginet van de Dierenambulance Alphen aan den Rijn e.o. zich in haar laatste lunchhapje; via het centrale telefoonnummer 0900-1120000 meldde zich de Dierenpolitie 114: of ze een kangoeroe kon komen helpen vangen in Bleiswijk; het dier was gezien op een industrieterrein nabij de drukke doorgaande N209 en bracht de openbare veiligheid en uiteraard zichzelf in gevaar....
 

 
"Natuurlijk, graag!" sprak zij verbijsterd, "maar...het is niet het gebied waar wij normaal in rijden." Tijdens het gesprek dat volgde bleek al snel dat er verscheidene dierenambulanceposten in de nabijheid om hen moverende redenen de Dierenpolitie niet wilden assisteren. Snel nam Ginet het besluit: "Wij komen eraan!" sprak ze enthousiast. 

 

Hierop werd gevraagd of Sander en Nannette back-up wilde draaien om de dekking in de eigen regio te kunnen blijven garanderen, en toen dit geregeld was haastten Ginet en chauffeur Jordi zich naar Bleiswijk.

 

De wallaby zoals deze bij aankomst werd aangetroffen

In Bleiswijk aangekomen bleek de kangoeroe een wallaby te zijn, kerngezond, krachtig, een meter hoog en zo’n 30 kilo zwaar.
Omdat er nog geen beschikbare veearts was gevonden, werd er besloten alvast een poging te doen. Hierbij slaagde men er al gelijk in de wallaby in het vangnet te krijgen, echter helaas was het net niet op de krachten/klauwen van de wallaby berekend en scheurde waardoor het beest wist te ontsnappen. Wat volgde was een kat en muis spel waarbij de DA-medewerkers en de politie Lansingerland drie en half uur aan hun conditie hebben gewerkt door achter de wallaby aan te springen om ervoor te zorgen dat de Wallaby niet op de drukke omliggende wegen terecht zou komen. 
De wallaby, een kerngezond en krachtig mannetje van 1 meter hoog en ongeveer 30 kilo zwaar was niet van gisteren en wist in totaal tot 3 x toe vanuit het vangnet en de vangstok weer te ontsnappen.  Automobilisten hadden de schrik van hun leven toen de wallaby op de vlucht voor iedereen plots een drukke doorgaande weg overstak, richting de nog drukkere N209.

Ondank de vele hulp die men kreeg van onder meer omstanders, waren er meer mensen nodig om de veiligheid van zowel het dier als het verkeer op de omringende drukke wegen te kunnen garanderen. Hierop werden DA collega´s  Sander en Nanette ook opgeroepen . Een derde DA wagen bleef paraat voor oproepen uit het reguliere gebeid.

Ondertussen belde Erwin van de Dierenambulance naar veeartsen in de omgeving van Bleiswijk; ook hier zonder succes; in uiterste nood is een veearts van D.A.P. 't Groene Hart B.V. in Zwammerdam bereid gevonden om te assisteren.

Medewerkers Dierenambulance en Dierenpolitie in afwachting van de veearts.Toen de wallaby eenmaal stil was gaan zitten op een landje besloot men niet verder te te achtervolgen maar hem op afstand te omsingelen om vervolgens te wachten op de veearts. 

Nadat deze was gearriveerd werd met een blaaspijp onder druk geprobeerd het dier te raken. De vierde poging succesvol. Door de onverwachte heftige prik sprong de wallaby weer en probeerde weer weg te vluchten . DA-er Sander wist ‘m in het vangnet te krijgen, waarop ook dit net de geest gaf. Hierop nam Sander een snoekduik op de wallaby en samen met dames en heren van de politie en Jordi drukten ze de hevig spartelende wallaby neer; de veearts gaf nog een extra injectie verdoving in de spier, pas een paar minuten daarna ontspande de wallaby en viel in diepe slaap.

 

De dierenarts op het punt om de wallaby te raken met een verdovingspijltje.Stevig werd hij omwikkeld in dekens en omsnoerd op het brancard de dierenambulance ingedragen. Ondertussen had de politie een opvangmogelijkheid gevonden bij een wallaby eigenaar in Bleiswijk zelf. De DA-medewerkers hebben het dier verdoofd kunnen wegbrengen; eenmaal weer vrij in de wei kwam de wallaby snel weer bij en ging met een grote sprong van de mensen weg. De politie is nog op zoek naar de eigenaar van de gevonden wallaby. De wallaby heeft inmiddels zijn rust en stek bij de soortgenoten gevonden. Het was een bijzondere, niet saaie zondagmiddag, vol actie en beweging.

Met een tevreden gevoel maar ook met spierpijn kijken de medewerkers van DA Alphen aan den Rijn e.o. terug op de reddingsactie en de samenwerking met de Politie Lansingerland en verscheidene omstanders.

 

 

De wallaby nog versuft in zijn nieuwe onderkomen, terwijl zijn nieuwe medebewoners nieuwsgierig komen kijken.

 

Zie ook ons fotoalbum voor meer foto's

 

http://www.youtube.com/watch?v=V0oWdfyq-Sw

http://www.youtube.com/watch?v=R2iTlzdcZnw

Share on Myspace

Volg Ons

Adres

  • Hoorn 318,
    2404 HL, Alphen aan den Rijn.

Contact

Erkend/Aangesloten bij

Aequor erkend Anbi erkendFDN aangesloten

Ads by google.