Leucistische Merel

Witte merel

Afgelopen week spotte een van onze medewerksters een leucistische merel. leucisme is een kleurafwijking die weinig voor komt. Leucisme wordt vaak verward met albinisme. Echter bij leucisme hebben de betreffende dieren normale en dus geen rode ogen.


 

Bij leucisme vindt er een 'storing' plaats in de overdracht van de melaninepigmenten naar de veercellen. Bij een leucistisch dier wordt dan ook normaal melanine geproduceerd in de basiskleurcellen en deze basiskleurcellen veranderen dan ook gewoon in kleurcellen. Het komt echter niet tot het afzetten van melanine in de veercellen met als gevolg kleurloze (witte) veren. Dit verschijnsel kan zich beperken tot slechts enkele plaatsen, maar is ook over het hele lichaam mogelijk. Er zijn verschillende vormen van leucistisch wit die ook op verschillende erfelijke eigenschappen berusten. Zo zijn er dominante en recessieve vormen die al dan niet geslachtsgebonden vererven.
Een belangrijk kenmerk bij leucistisch wit is, dat elke veer of geheel gekleurd of geheel wit is. Half om half veren duiden meestal op een slechte conditie van de vogel tijdens de veergroei en daarbij is geen sprake van erfelijkheid.

Leucistische vogels kunnen net zo oud worden als "normale" vogels. Het enige extra risico dat ze lopen is dat door hun kleur meer opvallen als hun gekleurde soortgenoten. Bij albinisme zijn de risico's wel groter omdat deze dieren ook nog een slechter gezichtsvermogen hebben. 

merel_ambu_kl

Share on Myspace

Volg Ons

Adres

  • Hoorn 318,
    2404 HL, Alphen aan den Rijn.

Contact

Erkend/Aangesloten bij

Aequor erkend Anbi erkendFDN aangesloten

Ads by google.