Onnodige dood jonge kat na sleuteldebacle gemeente

Dierenmabulance Alphen aan den RijnEen jonge cyperse kat is dinsdag 5 februari een gruwelijke dood gestorven in een afgesloten gemeentetoilet bij de recreatieplas Zegersloot in Alphen aan den Rijn, ondanks een twee uur durende koortsachtige reddingspoging van medewerkers van Dierenambulance Alphen aan den Rijn en omstanders.

Aan het eind van de ochtend werd de Dierenambulance Alphen aan den Rijn gebeld over een jonge kat die was aangevallen en gebeten door een loslopende hond en vervolgens het gemeentetoilet ingevlucht. Het diertje leefde nog en liet luidkeels van zich horen. De Dierenambulance rukte direct uit maar kon ter plaatse aangekomen geen hulp verlenen; de deur van het toilet was afgesloten.

De Dierenambulance heeft diverse malen en via verschillende contactpersonen bij de gemeente geprobeerd om de sleutels te verkrijgen. Binnen tien minuten werd weliswaar de afdeling bereikt die de sleutels in beheer heeft maar door omissies aan gemeentezijde is het niet mogelijk gebleken om de sleutels snel bij de Dierenambulance te bezorgen of af te laten halen. Het forceren van de toegangsdeur werd afgeraden door de politie; het was de politie niet duidelijk of er acuut gevaar was en het is verboden om gemeente-eigendommen moedwillig te beschadigen.


Anderhalf uur na het eerste indringende en onderbouwde verzoek om de sleutel heeft de Dierenambulance zelf een aantal sleutelbossen opgehaald bij de gemeente, waar mogelijk de benodigde sleutel bij zou zitten en is teruggesneld om het diertje te redden. Helaas, volgens de omstanders, een kwartier te laat; de jonge kat was inmiddels bezweken.
In de ruimte achter het toilet lag een vorm van kruipruimte open; op de vlucht naar veiligheid is het diertje gevallen in deze ruimte, die gevuld was met een schoonmaakmiddel.


Omstanders alsmede de medewerkers van de Dierenambulance, waaronder een stagiaire, zijn diep geraakt door de indringende en onnodige gebeurtenis.


Na onderzoek op het lijkje is gebleken dat de verwondingen door de beet van de hond verwaarloosbaar waren. Er is sprake van shock/onderkoeling in combinatie met vergiftiging doordat de het diertje het schoonmaakmiddel van zich af heeft proberen te likken.


De Dierenambulance heeft de gemeente, waarmee een goede relatie wordt onderhouden, om een reactie gevraagd op de gebeurtenissen en om overleg verzocht om tot concrete afspraken te komen hoe er meer adequaat gereageerd kan worden op meldingen inzake gewonde of verzwakte dieren in de openbare ruimte waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Gebeurtenissen als deze kunnen nagenoeg uitgesloten worden door goede afspraken tussen betrokken partijen. Ook wordt gepleit voor een volledige afdekking van de genoemde ruimte in het gemeentetoilet; er kunnen nog steeds dieren in de kruipruimte vallen.


De gemeente heeft laten weten de dood van de jonge kat uiterst te betreuren en benadrukt de noodzaak om met de betrokken partijen goede afspraken te maken omherhaling van dit soort zaken in de toekomst te voorkomen.


De eigenaar van de gestorven jonge kat is nog niet bekend.

 

Share on Myspace

Volg Ons

Adres

  • Hoorn 318,
    2404 HL, Alphen aan den Rijn.

Contact

Erkend/Aangesloten bij

Aequor erkend Anbi erkendFDN aangesloten

Ads by google.